воскресенье, 5 апреля 2015 г.

Пап'є-маше на основі повітряної кульки. Глечик з газети. Художник Jarro де Жорнал

Пап'е-маше.

Пап'є-маше - оригінальна техніка для художньої праці. У перекладі з французької "пап'є-маше" означає "жеваной папір". Пап'є-маше було винайдено у Франції на початку XVI століття. За способом створення виробів пап'є-маше нагадує ліплення. Тільки  моделюються не з глини, пластиліну або солоного тіста, а з так званого "паперового теста". Основою для приготування такого незвичайного матеріалу служать старі газети або будь-який м'який папір.



Пап'е-маше.                                                                             Спочатку пап'є-маше використовували для виготовлення ляльок. Зараз з пап'є-маше роблять муляжі, маски, навчальні посібники, іграшки, театральну бутафорію, скриньки. В окремих випадках з пап'є-маше виготовляють навіть меблі та світильники, які не так-то просто відрізнити від "справжніх"!

Існує 3 технології виготовлення виробів з пап'є-маше.                                   Перша технологіїя:  виріб виготовляють пошаровим наклеюванням маленьких шматочків мокрого паперу на заздалегідь приготовлену болванку. При цьому наносять від кількох до 100 шарів паперу. Зараз для цього часто використовують клей ПВА, а раніше застосовували крохмальний клейстер.

Другий метод: вироби формуються з рідкої паперової маси. Папір, розрізаний на дрібні шматочки, заливають гарячою водою і на добу розміщють в тепле місце. Потім масу піддають кип'ятінню, віджимають, розпушують і висушують. Отриману паперову масу ретельно перемішують з крейдою. У паперово-крейдяну суміш при постійному помішуванні додають клей до отримання пластичного сметанообразного тесту. В якості клею використовують суміш крохмального клейстеру і столярного клею. Тісто виливають у приготовлену форму або наносять шаром на її поверхні і витримують             до повного висихання.

Третій метод:  вироби склеюють подібно фанері під тиском з пластин твердого щільного картону. Отриманий виріб грунтують і розфарбовують.

Комментариев нет:

Отправить комментарий